











ISRRT

MR-SAFETY SEMINAR

COPENHAGEN DENMARK, 24-25 SEPT 2024

VENUE: RADISSON BLU SCANDINAVIA HOTEL



PRICE: 300 EURO INCLUDING DINNER: PARTICIPANTS LIMITED TO 100 SEATS
SUPPORTED BY: NORWEGIAN SOCIETY OF RADIOGRAPHERS, DANISH COUNCIL OF RADIOGRAPHERS, SWEDISH SOCIETY OF
RADIOGRAPHERS. EFRS AND ISMRT

KEY NOTE SPEAKER FRANK G. SHELLOCK, PHD, FACR PROFESSOR OF RADIOLOGY, USC WWW.MRISAFETY.COM

Speakers (at glance)



Napapong Pongnapang, PhD, President ISRRT



Martin Graves, Professor of Magnetic Resonance Physics , UK



Jonathan McNulty, professor, EFRS representative, IR, President elect ESMRMB



Christine Eikefet, Assistant professor, Radiographer, NO



Titti Owman, Research coordinator, Radiographer, ISMRT past president, SE



Håkon Hjemly, Vice President ISRRT



Jakob Moellenbach Moeller, PhD, Radiographer, DK



Johan Kihlberg, Associate professor, Radiographer, SE



Isabella Bjørkman Butcher, Professor, Radiologist, SE



Anne Dorte Blankholm PhD, MSc, radiographer, Clinical Researcher, DK.
ISMRT Past President, EFRS representative in the ESR MR quality and safety working group.

HOTEL AT VENUE (LIMITED) TO SPECIAL PRICE - CODE AVAILABLE AT REGISTRATION PAGE

*The seminar will be EFRS CPD Endorsed



ISRRT MR-SAFETY WORKSHOP 24-25 SEPT 2024 IN COPENHAGEN PRELIMINARY PROGRAM DAY 1: 24 SEP 2024

TIME	TITLE	CONTENT	OBJECTIVES	SPEAKER		
09:00	Coffee, mingling, registration					
10:00-10:30	Welcome	Introduction		Napapong Pongnapang, PhD, President ISRRT Håkon Hjemly, Vice President ISRRT		
10:30-12:00 (15 min break)	MR safety related physics, baseline	Static magnetic field Gradient field Radiofrequency Field	Introduction to each field and its potential hazards. Preparation to scanning of implants.	Martin Graves, professor, UK		
12:00-12:20	Vendor presentation 1	How to make sure the parameters apply to the conditional labeling?	1000	77754		
12:20-12:30	Summary			Program committee		
12:30-13:30	Lunch break					
13:30-13:50 20 min	Scanning of passive implants	Practical aspects of scanning patients with passive implant	Understanding of potential hazards with passive implants and to manage its risks	Martin Graves, professor, UK		
13:50-14:30 40 min	Scanning of active implants	Practical aspects of scanning patients with active implant	Understanding of potential hazards with active implants and to manage with its risks	Martin Graves, professor, UK		
14:30-14:50	Vendor presentation 2	How to make sure the parameters apply to the conditional labeling?	- ONL			
10 min	Small break					
15:00-15:20 20 min	Implant testing	How implants are tested	Understanding how implants are tested	ТВА		
15:20-15:50 30 min	Implant labeling	How do we understand the labeling and adapt the parameters	Understanding and adaption of the safety- terminology of implants, espescially in- depth knowledge of conditional-labeling.	ТВА		
15:50-16:10	Vendor presentation 3	How to make sure the parameters apply to the conditional labeling?				
20 min	Small break					
16:30-17:00 30 min	MR environment Emergency	Zones, Labeling (equipment and implants)	Knowledge of practical aspects due to safety zones, stray field, and equipment in a clinical MRI suite. Labeling of implants continued	Jacob Møller PhD, Radiographer, DK		
17:00-17:20 20 min	MR safety guidelines	Commonalities, Staffing, Remote scanning	Introduction to various international recommendations on MR safety	Anne Dorte Blankholm, ISMRT, DK		
17:20-17:50 30 min	European regulations	Law and responsibility	Introduction to regulation of MRI safety, including the radiographer's responsibilities in Europe.	Jonathan McNulty, professor, EFRS representative, IR		
17:50-18:00	Summary			Program committee		
19:30			Dinner			

ISRRT MR-SAFETY WORKSHOP 24-25 SEPT 2024 IN COPENHAGEN PRELIMINARY PROGRAM DAY 2: 25 SEP 2024

TIME	TITLE	CONTENT	OBJECTIVES	SPEAKER		
08:30-09:10 40 min	Patient preparation MR safety screening	When, how and why The patient in the scanner, positioning, padding, gowning etc.	Knowledge of practical aspects due to patient preparation in a clinical MRI suite.	Titti Owman, Medical research assistant, Radiographer, SE		
09:10-09:40 30 min	Practical scanning and considerations_ Trouble shooting	SAR and B1+rms Patients at risk of heating Noise, PNS	Knowledge of practically oriented user interface parameters for clinical MRI-safety	Jacob Møller, PhD, Radiographer, DK		
09:40-10:00 20 min	Vendor presentation 4					
20 min	Small break					
10:20-10:40 20 min	Teamwork	MRSO, MRMD/MRRD, MRSE	Understanding of the different professional roles regarding MRI safety	Anne Dorte Blankholm, PhD, Radiographer, DK		
10:40-11:00 20 min	Education for the MR operator and guests in the MR environment	Educational levels Different levels	Understanding of the different levels of education in MRI safety	Christine Eikefet, Assistant professor, Radiographer, NO		
11:00-11:20 20 min	Adverse events	Reporting, systems How/where to report. Learn from mistakes	Knowledge of incident- reporting and to understand the feedback process	Johan Kihlberg, Associate professor, Radiographer, SE		
11:20-11:40	Discussion					
11:40-12:00 20 min	Vendor presentation 5	Ferromagnetic detector systems?				
12:00-13:00	Lunch break					
13:00-13:30 30 min	Vendor presentation 6	Safety of contrast media	Knowledge of and skills in managing the risks of Gd- based contrast	Contrast media company		
13:30-14:10 40 min	Risk benefit analyses	To scan or not to scan	Understanding of how a risk-benefit analysis is done, practically approach	lsabella Björkman-Burtcher, Professor, Radiologist, SE		
20 min	Small break					
14:30-15:30 60 min	Cases	Scanning off label Implants: active, passive How to understand the labeling of implants In house politics or guidelines	Practical approach to real cases and events	Program committee		
15:30-16:00	Summary	Panel discussion		Program committee		

The aim of this course is to focus on MR safety with a practical-theoretical approach for use in the clinical setting. The course begins with introduction to the three main fields within MR. The participant should be able to understand how to safely relate to scanning of active and passive implants, also understand how implants are tested and how to consider these safely for undergoing MR-examination. Further, the participant should have knowledge about MR-zones and risk-factors related to the MR-enivronment. With a practical approach to the scanning-process, several safety aspects will be reviewed as well as preparation and scanning of patients. The participant will also be given lectures to understand European regulations, guidelines, the radiographers role and accident-reporting in MR. We are inviting vendors to give lectures about their safety-related applications, and look forward to two days with excellent lecturers and a clinical approach. This course will suit radiographers, radiologists and physicists in the clinical setting.