Fleksjob
Du kan søge om et fleksjob, hvis du har nedsat arbejdsevne. Her på siden kan du få svar på, hvad et fleksjob er, og hvornår du kan blive tildelt et.
Fleksjob er et tilbud til personer, der på grund af en varig og væsentligt nedsat arbejdsevne ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.
Hvis du ønsker at komme i fleksjob, er der forskellige kriterier, du skal opfylde:
- Du skal være under folkepensionsalderen
- Du må ikke være førtidspensionist
- Du skal have så varige og væsentlige begrænsninger i arbejdsevnen, at du ikke kan fastholdes i et job eller opnå beskæftigelse på normale vilkår
- Andre muligheder for omplacering, genoptræning og opkvalificering skal være udtømte
Det er din kommune, der afgør, om du har ret til et fleksjob. Det gør de ved at vurdere din effektive arbejdsindsats, altså hvor mange arbejdstimer du reelt kan præstere.
Du kan tildeles et fleksjob, selvom du kun kan arbejde to-fire timer om ugen. Hvis der er tale om funktionsnedsættelse i forhold til varetagelse af jobbet, er der mulighed for at kompensere ved særlig indretning af arbejdspladsen eller via tilknytning af eksempelvis en personlig assistent.
Midlertidigt fleksjob
Fleksjob tildelt efter 1. januar 2013 bliver bevilget midlertidigt for en periode af fem år. Er du over 40 år, kan du efter fem år få en permanent fleksjobbevilling, hvis kommunen vurderer, at du fortsat ikke kan varetage et almindeligt arbejde på ordinære vilkår.
Kommunen skal sikre, at du udnytter din arbejdsevne bedst muligt i fleksjobbet, og at dine skånebehov bliver tilgodeset. Kommunen skal følge op på, om der er sket ændringer i dine forhold efter 2,5 år i fleksjobbet og vurdere, om du fortsat opfylder betingelserne for fleksjob.
Herefter skal der følges op hver gang, der er gået 2,5 år fra seneste opfølgning. Dette skal ske ved en personlig samtale mellem dig og kommunen. Din arbejdsgiver kan inddrages efter behov.
Løn og ansættelse i fleksjob
Lønnen skal ifølge loven følge overenskomsten på området og forhandles mellem arbejdsgiver og fleksjobberen.
Arbejdsgiver betaler dig løn og pension for det arbejde, der bliver udført. Er du eksempelvis vurderet til at kunne arbejde effektive otte timer om ugen, skal din arbejdsgiver betale dig løn for otte timer plus pension af de otte timer. Har du skånehensyn, der medfører en nedsat arbejdsintensitet (fx behov for flere pauser), så skal arbejdsgiver betale dig for din effektive arbejdstid. Kommunen skal godkende ansættelsen, og de kan i den forbindelse hjælpe med at fastsætte skånebehov og vurdere arbejdsintensiteten for den konkrete ansættelse.
Fleksjob før den 1. januar 2013
Hvis du er tilkendt et fleksjob før 1. januar 2013, tilhører du den gamle fleksjobordning.
Efter reglerne om fleksjob før 1. januar 2013, er du som hovedregel ansat på fuld tid (37 timer). Er du ansat i et fleksjob under gammel ordning modtager du fuld overenskomstmæssig løn fra din arbejdsgiver, mens kommunen yder refusion af din løn direkte til din arbejdsgiver med enten 1/2 eller 2/3 af lønnen.
Er du omfattet af den gamle fleksjobordning, vil du forblive i ordningen, så længe du ikke skifter ansættelse efter 1. januar 2013.
Hvis du får en ny ansættelse eller af andre årsager ophører i ansættelsen, vil du ikke længere være omfattet af fleksjobreglerne i den gamle ordning. Du vil i stedet overgå til at være omfattet af den nye fleksjobordning efter 1. januar 2013. Du kan også overgå til ny ordning, hvis indholdet i dit eksisterende fleksjob gennemgår markante ændringer, for eksempel ny opgavesammensætning og aflønning. I så fald vil kommunen skulle vurdere, om du forsat kan høre under den gamle ordning eller skal overgå til reglerne i den nye fleksjobordning.
Ledighedsydelse
Når du visiteres til et fleksjob og er ledig eller sygemeldt, vil du kunne søge om ledighedsydelse.
Du kan få ledighedsydelse, hvis du:
- Opfylder betingelserne for at få et fleksjob
- Ikke har et rimeligt tilbud om ansættelse i fleksjob
- Ikke er selvforskyldt ledig efter fleksjob
For at få udbetalt ledighedsydelse skal du stå til rådighed for fleksjob. Du skal altså tage imod rimelige tilbud om fleksjob. Rimeligt arbejde er arbejde, som du kan klare, eventuelt efter en kort oplæring.
Får du ledighedsydelse og afslår et rimeligt tilbud om fleksjob, mister du retten til ledighedsydelse i tre uger. Hvis du inden for et år efter det første afslag igen afslår et rimeligt tilbud om fleksjob, kan du miste retten til ledighedsydelse.
Ledighedsydelse svarer til 89 % af arbejdsløshedsdagpengenes højeste beløb, hvis du ved visitationen til fleksjob opfyldte følgende betingelser:
- Var berettiget til at modtage sygedagpenge eller barselsdagpenge
- Modtog sygedagpenge
- Var i revalidering efter en jobplan
- Blev ledig efter ustøttet beskæftigelse
Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, modtager du ledighedsydelse på niveauet for henholdsvis kontanthjælpsmodtagere på forsørgersats (ca. 80 % af arbejdsløshedsdagpenges højeste beløb) eller ikke-forsørgersats (ca. 60 % af arbejdsløshedsdagpenges højeste beløb.
Hvis du har nået alderen for fleksydelse, svarer ledighedsydelsen til 60 % af højeste dagpengesats frem til folkepensionsalderen eller til, at du overgår til fleksydelse.
Kommunen vurderer, om du fortsat opfylder betingelserne for visitation til fleksjob, når du har modtaget ledighedsydelse i 12 måneder inden for 18 måneder.
Hvis du opnår fleksjobansættelse og har været ansat i ni måneder inden for en periode på 18 måneder, vil du være berettiget til fuld ledighedsydelse.
Fleksydelse
Når du får et fleksjob, mister du retten til efterløn. Du har i stedet mulighed for at være medlem af fleksydelsesordningen. Fleksydelse minder meget om efterløn, og eventuelle perioder, hvor du har betalt efterlønsbidrag til a-kassen, tæller med som anciennitet i fleksydelsesordningen.
Du vil modtage et brev fra Udbetaling Danmark omkring betingelserne for at blive omfattet af fleksydelsesordningen, for eksempel om hvorvidt du opfylder anciennitetsbestemmelserne med videre. Du vil også have mulighed for skriftligt at udmelde dig af fleksydelsesordningen.
Vi anbefaler at læse brevet fra Udbetaling Danmark grundigt og følge deres anvisninger, for eksempel omkring kontakt til a-kassen vedrørende attest med videre.