Katrin Sofía Fog-Petersen (t.h.) og Sascha Bloss Albæk er henholdsvis formand og næstformand i studenterorganisationen Radiografstuderende i Danmark (RSD).

Radiografstuderende opretter borgerforslag imod forhøjet autorisationsgebyr

Formandskabet i Radiografstuderende i Danmark (RSD) er imod det forhøjede autorisationsgebyr, der gør det firedobbelt så dyrt for radiografer at få deres autorisation. Nu er de gået sammen med andre sundhedsfaglige studerende om et borgerforslag.

Tekst af Mara Malene Raun Schmidt, kommunikationskonsulent. Illustrationer af Clara Nova Thorslund. Artiklen er bragt i fagbladet Radiografen #2 – juni 2024

Hvorfor har I taget initiativ til borgerforslaget? 

Vi oprettede borgerforslaget, fordi vi grundlæggende er imod, at vi som sundhedsfaglige nyuddannede skal betale for at kunne bruge vores uddannelse. 

Nu har regeringen og aftalepartier stemt for en lov, der hæver gebyret fra 313 kr. til 1.295 kr. 

Dét er en virkelig mærkbar stigning og et rigtig højt beløb at skulle betale på én gang – ikke mindst for en nyuddannet, hvis forhenværende SU er forudbetalt og fremtidige løn er bagudbetalt. 

Vi oprettede borgerforslaget for at gøre vores stemme gældende, for at skabe politisk debat om autorisationsgebyret, og fordi vi oprigtigt håber, at vi kan samle så mange som muligt, der ligesom os er imod, at man skal betale et højt gebyr for at kunne arbejde i sundhedssektoren. 

Hvad håber I på at få ud af borgerforslaget? 

Vi håber selvfølgelig, at borgerforslaget kan få de 50.000 støtter, der skal til for, at det kan fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget – og at man beslutter at annullere det høje gebyr på 1.295 kr.

Det, vi foreslår i borgerforslaget, er, at man i stedet bibeholder det tidligere gebyr på 313 kr. Men vi vil da ikke lægge skjul på, at vi stiller spørgsmål ved, at man overhovedet som sundhedsfaglig nyuddannet skal betale for at få lov at komme i arbejde. 

Autorisationsordningen er vigtig for at sikre, at man i sundhedsvæsenet efterlever høje kliniske standarder, men hvorfor gør man ikke hele autorisationsordningen til noget, der finansieres på finansloven i stedet for at pålægge finansieringen den enkelte? Det er jo for borgernes og samfundets skyld, at vi i sundhedsfagene skal have autorisation. 

I har oprettet borgerforslaget sammen med seks øvrige medstillere fra bioanalytiker-, jordemoder- , sygepleje-, ergo- og fysioterapeutuddannelsen. Hvorfor det?

Denne lovændring rammer rigtig mange mennesker med forskellige professioner i sundhedssektoren. Derfor var det helt oplagt at finde repræsentanter fra de andre sundhedsfag, og vi er virkelig glade for, at vi med borgerforslaget står fælles front på tværs af professioner.

Er borgerforslaget relevant at underskrive for dem, der allerede har deres autorisation?

Ja, det synes vi bestemt. For selvom man allerede har sin autorisation, handler borgerforslaget om at stå sammen mod forringelser i vilkårene for alle sundhedsprofessionelle. Det er en principiel sag om, hvordan vi som sundhedsprofessionelle behandles, og det sender et stærkt signal, at vi står samlet imod en udvikling, der gør det dyrere og mere besværligt at arbejde i sundhedssektoren.

Du kan finde borgerforslaget her.
Du kan læse Radiograf Rådets holdning til det forhøjede gebyr i Radiograf Rådet mener, hvor formandskabet også løfter sløret for en attraktiv refusionsordning.

Hvad er et borgerforslag?

  • Borgerforslag.dk er en demokratisk ordning, hvor borgere kan oprette, se og støtte borgerforslag til noget, de mener bør ændres i lovgivningen eller i samfundet. 
  • Alle borgere med stemmeret til folketingsvalg kan stille et forslag på borgerforslag.dk, hvis mindst 3 personer vil være medstillere på forslaget.
  • Hvis 50.000 borgere med stemmeret til folketingsvalg herefter støtter borgerforslaget, kan det blive fremsat som beslutningsforslag, behandlet og stemt om i Folketinget.


Nyheder

Lønstigning og vagttillæg træder snart i kraft

Radiograf Rådet om reformudspillet: Vi har roser og bekymringer

Radiografer kan se frem til lønstigning

Formandskab: Vi vil betale medlemmernes høje autorisationsgebyr

Radiografstuderende opretter borgerforslag imod forhøjet autorisationsgebyr

Årets Faglige Forbillede 2024

Radiografer lider under teknostress

OK24 – Hvad er status?

Autorisationsgebyr spænder ben for nye radiografer

“Med VR får vi røntgen ind på rygraden”

Her er resultatet af OK24

Urafstemningen er i gang

Aftalen for statsansatte skal til urafstemning

Spørgsmål og svar om OK24-forliget

Stærk dansk deltagelse i europæisk kongres

OK24 – Lønstigninger til alle radiografer

OK24 – Regionerne lander aftale

OK24 – Her er aftalen for statsansatte

OK24 – Der er enighed om, at pres på sundhedsvæsenet kalder på handling

Regionerne holder generalforsamlinger