Christian Gøttsch Hansen og Kathrine Marie Erenskjold

Formandskab: Vi vil betale medlemmernes høje autorisationsgebyr

Fremover koster det nyuddannede sundhedsprofessionelle et firedoblet gebyr at få sin autorisation. Det mener vi er for dyrt. Derfor tilbyder Radiograf Rådet en ny attraktiv refusionsordning.

Tekst af Mara Malene Raun Schmidt. Artiklen er en versioneret udgave af Radiograf Rådet mener, som er bragt i septemberudgaven af fagbladet Radiografen 2024 #3

Fra 1. juli koster det 1.295 kr. at ansøge om autorisation som radiograf. Det sker som konsekvens af en politisk aftale fra januar. Formålet er at effektivisere autorisationsprocessen for ansøgere uden for EU, så kompetente og efterspurgte sundhedsprofessionelle hurtigere kan komme i arbejde i den danske sundhedssektor, lyder det i vedtagelsen af den nye lovændring.

Radiograf Rådet mener

Vi er stærkt kritiske over for det markant forhøjede autorisationsgebyr. Det er afgørende, at vi gør den danske sundhedssektor så attraktiv som muligt for både danske og udenlandske sundhedsprofessionelle. Den nylige forhøjelse af autorisationsgebyret pålægger nyuddannede en betydelig økonomisk byrde, før de overhovedet er begyndt at arbejde, og strider imod regeringens mål om at tiltrække flere hænder til vores sundhedsvæsen.

Gebyrstigningen begrundes med, at sagsbehandlingen på autorisationsområdet længe har været underfinansieret, men de øgede omkostninger for danske sundhedsuddannede er hverken retfærdige eller hensigtsmæssige. I en tid med akut mangel på sundhedspersonale er det uacceptabelt at lægge ekstra økonomiske byrder på dem, der ønsker at bidrage til vores fælles sundhedsvæsen.

Vi opfordrer politikerne til at genoverveje gebyrstigningen og arbejde mod en løsning, der gør det lettere og mere attraktivt for alle sundhedsprofessionelle at yde deres vigtige indsats. Som samfund bør vi støtte dem, der vil gøre en forskel, i stedet for at skabe unødvendige barrierer for deres bidrag.

Radiograf Rådet gør

Radiograf Rådet har tidligere refunderet de 313 kr., som nyuddannede skulle betale for at få udstedt deres autorisation. I praksis skete det ved, at medlemmet ansøgte om refusion, der derefter blev trukket i det første fuldtidskontingent, medlemmet betalte.

Radiograf Rådet vil fortsat dække autorisationsgebyret. Fremover vil studerende, der melder sig ind i Radiograf Rådet senest et år før de dimitterer, få dækket deres autorisationsgebyr i form af en betydelig rabat på de første fire kontingenter, de betaler som fuldtidsmedlemmer. Som medlem sparer man dermed 324 kr. på hver af de første fire fuldtidskontingent-betalinger.

At vi i en årrække har dækket autoristionsgebyret for medlemmerne, er ud fra princippet om, at nyuddannede radiografer ikke skal belastes økonomisk for at kunne træde ind i den sundhedssektor, de har brugt tre og et halvt år på at uddanne sig til. 

Som formandskab glæder vi os over, at Radiograf Rådets hovedbestyrelse bakker op om denne fordelagtige refusionsordning. På den måde giver vi vores nyuddannede medlemmer en mærkbar økonomisk håndsrækning og en bedre start på deres arbejdsliv som autoriserede radiografer. 

Den nye refusionsordning træder i kraft i forbindelse med dimissionen i januar 2025.
Bliver du færdiguddannet i januar eller juni 2025? Så skal du bare være meldt ind i Radiograf Rådet senest på den dato, du dimitterer, for at være berettiget til refusionen.
Spørgsmål om ordningen kan stilles til Radiograf Rådet på kontakt@radiograf.dk.
Du kan også læse om det borgerforslag, som Radiografstuderende i Danmarks (RSD) formandskab har oprettet imod det forhøjede autorisationsgebyr. Artiklen findes her.

Lovændringen

  • Den 4. juni 2024 blev det vedtaget at ændre loven om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og udlændingeloven.
  • Lovændringerne sker på baggrund af en politisk aftale fra januar 2024, der har til hensigt at gøre det mere attraktivt for udenlandske sundhedspersoner at komme til Danmark for at arbejde i den danske sundhedssektor.
  • Lovændringerne indeholder blandt andet tiltag, der skal gøre det lettere for borgere i EU/EØS- og tredjelande at få autorisation i Danmark, selvom deres uddannelsesgrundlag ikke ligner den danske.
  • En af lovændringerne gør, at gebyret for autorisation er steget fra 313 kr. til 1.295 kr. per 1. juli 2024. Gebyrstigningen rammer bredt i sundhedsfagene.
  • Du kan læse mere om lovændringerne på Folketingets hjemmeside. For mere information om, hvad lovændringerne betyder for procedurerne for at søge om autorisation, henviser vi til Styrelsen for Patientsikkerhed.


Nyheder

Lønstigning og vagttillæg træder snart i kraft

Radiograf Rådet om reformudspillet: Vi har roser og bekymringer

Radiografer kan se frem til lønstigning

Formandskab: Vi vil betale medlemmernes høje autorisationsgebyr

Radiografstuderende opretter borgerforslag imod forhøjet autorisationsgebyr

Årets Faglige Forbillede 2024

Radiografer lider under teknostress

OK24 – Hvad er status?

Autorisationsgebyr spænder ben for nye radiografer

“Med VR får vi røntgen ind på rygraden”

Her er resultatet af OK24

Urafstemningen er i gang

Aftalen for statsansatte skal til urafstemning

Spørgsmål og svar om OK24-forliget

Stærk dansk deltagelse i europæisk kongres

OK24 – Lønstigninger til alle radiografer

OK24 – Regionerne lander aftale

OK24 – Her er aftalen for statsansatte

OK24 – Der er enighed om, at pres på sundhedsvæsenet kalder på handling

Regionerne holder generalforsamlinger