Sygehus og start-ups: Vi vil skabe fremtidens sundhedsløsninger
Sygehus Lillebælt og innovationshuset DANDY Business Park vil skabe en platform, hvor sygehuse og startups i tæt samarbejde udnytter det bedste fra begge verdener i udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen.
Af Mara Malene Raun Schmidt. Foto: Sygehus Lillebælt.
”Vi går ind i en fremtid, hvor vi som hospital ved, at vi ikke kan blive ved med at gøre mere af det samme. Derfor har vi brug for innovation – nye ideer, nye løsninger og nye teknologier. Og som sundhedsfaglige skal vi erkende, at vi ikke kan gøre det alene,” siger lederen af Sygehus Lillebælts innovationsenhed, Pica Andersen.
Derfor har Sygehus Lillebælt indgået et nyt partnerskab med innovationsparken DANDY Business Park i Vejle, fortæller innovationslederen. Sammen vil de skabe en platform, hvor offentligt/privat samarbejde inden for life science skal skabe sundhedstilbud i verdensklasse.
Kræfterne slået sammen
DANDY Business Park er et innovationsmiljø. Det er målrettet startupvirksomheder og private aktører i trekantområdet Vejle, Fredericia og Kolding og består af otte erhvervshuse og centre for bl.a. bæredygtighed, fødevarer og teknologi. Parken stiller kontorfællesskaber, rådgivning, laboratorier og andre faciliteter til rådighed.
Med den strategiske samarbejdsaftale har Sygehus Lillebælt og DANDY Business Park nu skabt et helt nyt ”innovations-hub” – en platform og et forløb, hvor eksperter fra sygehusene møder private virksomheder og i tæt samarbejde lader ideer vokse, teste og udforme i udviklingen af fremtidens sundhedsløsninger.
Indtil videre har de to partnere holdt en række matchmaking- og idéudviklings-møder mellem sygehus og virksomheder. Gennem ”åben casting” inviteres virksomhederne ind til pitch-møder, hvor de præsenterer deres idéer, produkter og løsninger over for repræsentanter fra sygehuset. Til temadage med overskrifter såsom ’pårørende’, ’klima’ eller ’data’ diskuterer sygehus og virksomheder i fællesskab, dels hvordan man forbedrer eksisterende løsninger, dels hvordan man skaber nye og endnu bedre. Sidst, men ikke mindst, er det meningen, at sygehuset på sigt skal vil indgå konkrete samarbejder med virksomheder på baggrund af samlingerne.
Vi skal mødes fra starten
Sundhedsinnovation handler for Pica Andersen både om prioritering af ydelser, at gøre tingene smartere og at finde løsninger, der frigør arbejdskraft fra det rutinemæssige, ”sådan at vi har mere tid til kerneopgaven: patienterne,” fortæller hun.
I bæredygtighedens navn mener hun, at man som sygehus har et ansvar for at kigge sin sygehusstruktur igennem, lige fra indkøb og opbevaring til den mad, der serveres for patienter.
”Vi er rigtig gode til dét, der handler om patienter, og knap så gode til al det andet. Samtidig er det os på sygehusene, der er eksperter på, hvilke udfordringer vi har. Men for at finde løsninger på dem, har vi brug for friske blikke og kræfter udefra. Det er her, virksomhederne kommer ind i billedet.”
Samtidig er det formålet med partnerskabet at bringe virksomheder og sygehus sammen langt tidligere i processen.
”Virksomhederne er ivrige efter at udvikle løsninger, der gør vores sundhedsvæsen bedre. Tit har det en god idé eller et produkt, men ved ikke, hvilken dør, de skal banke på for at trænge igennem til hospitalerne. Når det endelig lykkes, kan det vise sig, at noget ved udviklingen er ramt skævt.”
Pica Andersen tror, at nogle af disse fejlskud kan vendes til succeser, hvis virksomheder og sygehuse bliver bedre til fra starten at udvikle i fællesskab. Det er den partnerskabskultur, som Sygehus Lillebælt og DANDY Business Park vil være med til at skabe.
Et levende laboratorium
Foruden indgående kendskab til sygehusets hverdag og udfordringer, får virksomhederne med partnerskabet også et unikt test-sted og data:
”Når du som virksomhed har udviklet en ny teknologi eller service, kan det være svært at finde ud af, om løsningen faktisk virker. Her kan vi som sygehus tilbyde en slags levende laboratorie. Vi kan implementere en løsning, teste den af i virkeligheden og generere erfaringer og data. Noget, der er uvurderlig for virksomheden,” fortæller Pica Andersen.
Et af de konkrete samarbejder, der er i støbeskeen, er med et firma, der har udviklet en robot. Indtil videre er robotten testet på Bispebjerg med gode resultater. Nu har virksomheden brug for at teste implementeringsstrategier på andre sygehuse og afprøve robotten i nye kontekster. På Sygehus Lillebælt er det meningen, at robotten skal transportere vævsprøver. Noget, der frigiver mere tid hos sundhedspersonalet til andre opgaver.
Den dybe tallerken nye steder
Pica Andersen slår et slag for denne ”genbrug” af løsninger, der allerede er implementeret andre steder:
”I stedet for kun at rose den helt nye løsning, der aldrig er set før, bør vi blive bedre til at rose det sygehus, der har taget noget, et andet sygehus har lavet, og fået det til at virke hos dem selv,” mener hun.
Politisk er der et stort incitament til at opfinde den dybe tallerken selv, fordi det er dét, der afsættes puljer til.
”Men nogle gange skal man også bare bruge den tallerken, der allerede er opfundet,” afslutter Pica Andersen med en bøn til de politiske beslutningstagere:
Afsæt puljer til innovation og til implementering.
- Pica Andersen er Chef for Innovation på Sygehus Lillebælt. Hun er tidligere chefradiograf, har en master i offentlig ledelse fra Syddansk Universitet og er uddannet radiograf fra UCL i 2006.