Wave burst

Beskrivende radiograf

Som radiograf har du mulighed for at videreuddanne dig til beskrivende radiograf.
Læs her hvordan, og hvad stillingen går ud på.

Hvad er en beskrivende radiograf?

Beskrivende radiografi er en efteruddannelsesmulighed for autoriserede radiografer. Som beskrivende radiograf kan man på lige fod med radiologer beskrive knogler fra det axiale og perifere skelet. Nogle beskrivende radiografer beskriver også udvalgte CT- og MR-undersøgelser.

Man bliver beskrivende radiograf ved at gennemføre og bestå et specifikt kompetenceudviklingsforløb. Forløbet henvender sig særligt til autoriserede radiografer med minimum to års erhvervserfaring. Forløbet varer cirka to år og udbydes i samarbejde mellem Syddansk Universitet og de fem regioner.

Adam Drejer

Mød en beskrivende radiograf

Derfor blev jeg beskrivende

Da jeg begyndte på radiografuddannelsen, fandt jeg hurtig ud af, at jeg gerne ville noget mere et blot at lave undersøgelsen. Jeg ville følge undersøgelsen helt til dørs og kunne fortælle patienten, at ”ja, du har artrose” eller ”ja, den er brækket”. Hvorfor skal det være lægen, der gør det? Patienter spørger os alligevel ret ofte, om vi kunne se noget.

Derfor er det spændende

Jeg kan godt lide den ekstra viden, man får oven i ens radiografuddannelse, og det giver så meget ekstra, når man selv står ude på stuerne og har patienter. At man ved, hvornår det er ekstra nødvendigt at tage det billede om, eller hvornår det faktisk godt kan bruges, selvom det ikke er helt efter knoglebogen. At man kan se arbejdet fra begge sider og ved, hvilke problemer den beskrivende kan have, hvis ikke billedet er helt lige. Samtidig ved man også, hvilke udfordringer man som radiograf kan have med nogle patienter og derfor ind i mellem godt kan acceptere billeder, der ikke er helt i top.


De reumatologiske undersøgelser, synes jeg, er spænende at beskrive, da det er en ekstra udfordring at opdage de diskrete fund, som en artrit kan have i den initiale fase. Kunsten at fange de små forandringer og senere også kunne differentiere fundene fra hinanden, om det nu er en psoriasisartrit eller en reumatoid artrit. Den udfordring kan jeg godt lide!

Adam Drejer er beskrivende radiograf ved Sygehus Sønderjylland, Røntgen og Skanning, Sønderborg/Tønder.
Foto: Henrik Houman

Adams vej til at blive beskrivende radiograf

Jeg er uddannet radiograf med radiologisk studieretning fra UCL i 2017.

Kort efter jeg blev ansat, lavede min afdeling et opslag omkring muligheden for at blive beskrivende radiograf. Jeg søgte den, og på årsdagen for min autorisation påbegyndte jeg ’Kompetenseudviklingskurset til beskrivende radiograf’ på SDU.

I 2019 bestod jeg først det perifere skelet og senere på året det axiale skelet.

Hverdagen som beskrivende

Jeg beskriver to dage om ugen. På de dage skal jeg, udover at beskrive, nogle dage også afholde skadekonference med lægerne i skadestuen. Det går de første timer af dagen med. Nogle dage underviser jeg de radiografstuderende, vi har på afdelingen – enten med regulær undervisning i specifikke emner eller ved at gennemgå de undersøgelser, de har lavet. Jeg taler med dem om, hvad man kan se, og hvad der er af patologi. Resten af dagen beskriver jeg undersøgelser, samtidig med at jeg er livline for mine kollegaer, hvis der er i tvivl om noget eller spørgsmål til henvisninger. Vi er to beskrivende i min afdeling og fire i alt til alle fire matrikler.

Nyheder

Her er resultatet af OK24

Urafstemningen er i gang

Aftalen for statsansatte skal til urafstemning

Spørgsmål og svar om OK24-forliget

Stærk dansk deltagelse i europæisk kongres

OK24 – Lønstigninger til alle radiografer

OK24 – Regionerne lander aftale

OK24 – Her er aftalen for statsansatte

OK24 – Der er enighed om, at pres på sundhedsvæsenet kalder på handling

Regionerne holder generalforsamlinger

Download radiografens citatplakat

OK24 – kravene er udvekslet

Sygeplejersker får forbeholdt virksomhedsområde

Radiografuddannelsen bliver fremover udbudt i alle fem regioner

Send dine spørgsmål til trepartsaftalen

Det ved vi om trepartsaftalens betydning for radiografer

Trepartsaftalen har gode elementer og store mangler

Musikalsk radiolog har komponeret en opsang til sine kliniske kolleger

Sekretariatet holder lukket mellem jul og nytår

“Jeg har aldrig været mere klar til at være formand, end jeg er nu”