Beskrivende radiograf
Som radiograf har du mulighed for at videreuddanne dig til beskrivende radiograf.
Læs her hvordan, og hvad stillingen går ud på.
Hvad er en beskrivende radiograf?
Beskrivende radiografi er en efteruddannelsesmulighed for autoriserede radiografer. Som beskrivende radiograf kan man på lige fod med radiologer beskrive knogler fra det axiale og perifere skelet. Nogle beskrivende radiografer beskriver også udvalgte CT- og MR-undersøgelser.
Man bliver beskrivende radiograf ved at gennemføre og bestå et specifikt kompetenceudviklingsforløb. Forløbet henvender sig særligt til autoriserede radiografer med minimum to års erhvervserfaring. Forløbet varer cirka to år og udbydes i samarbejde mellem Syddansk Universitet og de fem regioner.
Adam Drejer
Mød en beskrivende radiograf
Derfor blev jeg beskrivende
Da jeg begyndte på radiografuddannelsen, fandt jeg hurtig ud af, at jeg gerne ville noget mere et blot at lave undersøgelsen. Jeg ville følge undersøgelsen helt til dørs og kunne fortælle patienten, at ”ja, du har artrose” eller ”ja, den er brækket”. Hvorfor skal det være lægen, der gør det? Patienter spørger os alligevel ret ofte, om vi kunne se noget.
Derfor er det spændende
Jeg kan godt lide den ekstra viden, man får oven i ens radiografuddannelse, og det giver så meget ekstra, når man selv står ude på stuerne og har patienter. At man ved, hvornår det er ekstra nødvendigt at tage det billede om, eller hvornår det faktisk godt kan bruges, selvom det ikke er helt efter knoglebogen. At man kan se arbejdet fra begge sider og ved, hvilke problemer den beskrivende kan have, hvis ikke billedet er helt lige. Samtidig ved man også, hvilke udfordringer man som radiograf kan have med nogle patienter og derfor ind i mellem godt kan acceptere billeder, der ikke er helt i top.
De reumatologiske undersøgelser, synes jeg, er spænende at beskrive, da det er en ekstra udfordring at opdage de diskrete fund, som en artrit kan have i den initiale fase. Kunsten at fange de små forandringer og senere også kunne differentiere fundene fra hinanden, om det nu er en psoriasisartrit eller en reumatoid artrit. Den udfordring kan jeg godt lide!
Adams vej til at blive beskrivende radiograf
Jeg er uddannet radiograf med radiologisk studieretning fra UCL i 2017.
Kort efter jeg blev ansat, lavede min afdeling et opslag omkring muligheden for at blive beskrivende radiograf. Jeg søgte den, og på årsdagen for min autorisation påbegyndte jeg ’Kompetenseudviklingskurset til beskrivende radiograf’ på SDU.
I 2019 bestod jeg først det perifere skelet og senere på året det axiale skelet.
Hverdagen som beskrivende
Jeg beskriver to dage om ugen. På de dage skal jeg, udover at beskrive, nogle dage også afholde skadekonference med lægerne i skadestuen. Det går de første timer af dagen med. Nogle dage underviser jeg de radiografstuderende, vi har på afdelingen – enten med regulær undervisning i specifikke emner eller ved at gennemgå de undersøgelser, de har lavet. Jeg taler med dem om, hvad man kan se, og hvad der er af patologi. Resten af dagen beskriver jeg undersøgelser, samtidig med at jeg er livline for mine kollegaer, hvis der er i tvivl om noget eller spørgsmål til henvisninger. Vi er to beskrivende i min afdeling og fire i alt til alle fire matrikler.
Brug for sparring?
Karrieresamtaler
Har du brug for hjælp til din faglige destination og vejen derhen? Vi guider dig.
Brug for faglig inspiration?
Kurser
Radiograf Rådet udbyder kompetencegivende kurser, så du kan opdatere og udvide din faglighed.