Førtids- og Seniorpension
Skal du pensioneres, før du rammer pensionsalderen, kan det være, at førtidspension eller en seniorpension er det rette for dig afhængig af din alder.
Seniorpension
Hvis du har nedsat arbejdsevne efter mange år på arbejdsmarkedet, kan seniorpension være en mulighed for dig for at trække dig tilbage. Seniorpension er ikke en automatisk ret. Tildelingen sker ved en individuel konkret vurdering af din arbejdsevne i forhold til dit job.
Betingelserne for at opnå seniorpension er bl.a. at:
- Du på ansøgningstidspunktet har en aktuel og langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet, som hovedregel mindst 25 års fuldtidsansættelse (fleksjob tæller med som fuldtidsansættelse)
- Din arbejdsevne er varigt og væsentligt nedsat
- Din aktuelle arbejdsevne højst må være 15 timer om ugen i forhold til seneste job. Seneste job kan ligge flere år tilbage
Seniorpension er ikke det samme som tidlig pension, eller den såkaldte Arne-pension.
Du kan læse mere om seniorpension og se en infovideo på borger.dk
Ansøgning og afgørelse
Den 1. januar 2021 overgik administrationen og tildelingen af seniorpension fra kommunerne til ATP.
ATP træffer afgørelse i sager om seniorpension.
Du ansøger om seniorpension her.
Førtidspension
Førtidspension forudsætter, at din arbejdsevne ikke kan forbedres ved behandlings-, revaliderings eller aktiveringsmæssige foranstaltninger. Hvis du for eksempel kan varetage et fleksjob, er du ikke berettiget til førtidspension.
Det er din bopælskommune, der afgør, om der er grundlag for at rejse sag om førtidspension.
For at få ret til førtidspension skal din arbejdsevne være varigt nedsat i forhold til ethvert erhverv. Din arbejdsevne skal heller ikke kunne forbedres ved revalidering og behandling samt andre foranstaltninger.
Du kan derfor ikke få førtidspension, hvis du kan varetage et fleksjob. Hovedreglen er, at ingen under 40 år vil kunne få tilkendt førtidspension. Du vil i stedet få et tilbud om ressourceforløb. Hvis det er nødvendigt med mere langvarig hjælp, kan den enkelte få tilbud om flere forløb. Dog kan førtidspension i alderen fra 18 til 39 år tilkendes, hvis det er dokumenteret, eller det på grund af særlige forhold er åbenlyst, at din arbejdsevne ikke kan forbedres ved deltagelse i relevante jobafklaringsforløb, ressourceforløb eller aktiverings-, revaliderings-, behandlingsmæssige eller andre foranstaltninger. Det gælder for eksempel, hvis du er så syg eller har så betydelige funktionsnedsættelser, at det ikke tjener noget formål at forsøge at udvikle arbejdsevnen gennem et ressourceforløb.
Hvis du er over 40 år og ikke tidligere har gennemført et ressourceforløb, skal du også igennem et ressourceforløb, inden du kan få tilkendt førtidspension.
Kommunen skal kun iværksætte et ressourceforløb, hvis der er en realistisk forventning om, at din arbejdsevne kan udvikles. Det vil sige, at den indsats, som skal tilbydes i ressourceforløb, skal kunne bidrage til at udvikle din arbejdsevne positivt.
Du kan læse mere førtidspension på Borger.dk, hvor du også finde en infovideo, om hvordan du kommer i gang.
Ansøgning og afgørelse
Du kan ansøge om førtidspension på to måder:
- En førtidspensionssag starter den dag, hvor kommunen afgør, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at din arbejdsevne ikke kan forbedres. Det præcise tidspunkt skal fremgå af sagen, og du skal have besked om det.
- Du kan også selv søge om førtidspension. Vær opmærksom på, at kommunen så træffer afgørelse ud fra de oplysninger, der allerede er i din sag. Det vil sige, at kommunen ikke indhenter nye oplysninger hos for eksempel læge eller sygehus. Det er vigtigt, at du får udførlig vejledning i kommunen om konsekvenserne af selv at søge førtidspension.
Kommunen skal senest tre måneder efter, at sagen er startet, træffe en afgørelse om din ret til førtidspension. Kan fristen ikke overholdes, skal kommunen orientere dig om årsagen og om, hvornår du får afgørelsen.
Kontakt PKA og DSA
Når du modtager din bevilling af førtidspension eller seniorpension, er det vigtigt at du kontakter PKA, da du kan få igangsat udbetaling af pension fra PKA ved førtidspensionering/seniorpension. Afhængig af din alder på tidspunktet for tilkendelse af pension, kan du have ret til en engangssum ved førtidspension eller seniorpension.
Har du børn under 21 år, kan de opnå børnepension i forbindelse med din overgang til førtidspension.
PKA kan også have mulighed for at vedligeholde din alderspension ved at bidrage til din pensionsordning som førtidspensionist.
Ovenstående er vejledende. Det er alene PKA der afgør, hvad du kan være berettiget til ved førtidspensionering/seniorpension. Kontakt derfor PKA for oplysninger om dine muligheder.
Undersøg, om du kan få udbetaling af andre pensioner ved førtidspensionering eller seniorpension.
Du kan kontakte PKA pension via deres hjemmeside.
Hvis du i stedet for førtidspension i første omgang tilkendes et forudgående ressourceforløb, kan du muligvis få udbetalt engangssum ved ressourceforløb. Forudsætningen er som udgangspunkt, at du modtager ressourceforløbsydelse i mindst 12 måneder. Bemærk, at hvis du er berettiget til sum ved ressourceforløb og ønsker det udbetalt, vil din sum ved eventuelt senere førtidspension blive tilsvarende reduceret.
Konkakt derfor PKA for vejledning om dine muligheder, hvis du tilbydes et ressourceforløb i stedet for førtidspension. Du kan kontakte PKA, når du har fået bevilliget ressourceforløbsydelse og høre om, hvornår du kan få udbetalt sum ved ressourceforløb.
Ligeledes er det en god ide at kontakte din a-kasse for at høre, om der er noget i dit medlemskab hos dem, der ændres, og hvorvidt det er relevant at være medlem.
Husk at du gennem dit medlemskab i Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) har mulighed for at tale med deres socialrådgivere i forbindelse med sociale sager. Vi anbefaler derfor, at du kontakter DSA og søger råd og vejledning hos dem under sagsforløbet. Kontakt DSA’s socialrådgivere her.
Feriepenge, hvis du overgår til førtids- eller seniorpension
Når du forlader arbejdsmarkedet, fordi du er blevet tilkendt førtidspension eller seniorpension, kan du få udbetalt dine feriepenge. Via FerieKonto kan du anmode om udbetaling af feriepenge på grund af fratrædelse fra arbejdsmarkedet.
Vær opmærksom på, at hvis du skal have udbetalt dine feriepenge på én gang, skal du bestille dem hos FerieKonto senest seks måneder efter din sidste dag på arbejdsmarkedet. Hvis ikke du overholder fristen, fortabes muligheden for at få pengene udbetalt på én gang.
Hvis du forsat er under ansættelse ved pensionstilkendelsen, kan du bede din arbejdsgiver om at udbetale alt tilgodehavende feriegodtgørelse med din sidste lønudbetaling, inden du overgår til førtidspension/seniorpension. Den mulighed består, idet du ved førtidspensionering/seniorpension forlader arbejdsmarkedet og derved kan få pengene direkte udbetalt ved sidste lønudbetaling i stedet for overførsel til Feriekonto. Fordelen er, at hvis beløbet udbetales før pensionen starter, vil der ikke være modregningsadgang i pensionen.
Ovenstående gælder, hvis du er regions- eller kommunalt ansat, jf. aftale om ferie for henholdsvis regionerne og kommunerne. Du kan anmode arbejdsgiver om udbetaling af din feriegodtgørelse med sidste lønudbetaling.
Mulighed for nedsat kontingent
Hvis du får tilkendt førtids- eller seniorpension, kan du få nedsat dit kontingent i Radiograf Rådet. Du skal kontakte os på kontakt@radiograf.dk og oplyse, at du er blevet tilkendt førtidspension eller seniorpension og ønsker at ændre dit medlemskab.
Vi får ikke automatisk besked om, at du er blevet tilkendt førtids- eller seniorpension. Du har selv ansvaret for at kontakte os og oplyse os om din overgang til senior/pensionist. Ændringerne kan ikke ske bagudrettet. Derfor vil du tidligst kunne få nedsat dit kontingent fra næste kvartal.